Mąka Kukurydziana Mąka kukurydziana charakterystyka Mąka kukurydziana otrzymywana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. Posiada dużo skrobi, błonnika, potasu i magnezu, a także witaminy E, B, A. Nie posiada glutenu. Jest lekkostrawna i dlatego używana do wyrobów przeznaczonych dla dzieci i rekonwalescentów. W kuchni w dodatku, maka kukurydziana na ogół ma wykorzystanie jako panierka do mięs. Niezwykle często służy także jako zagęszczacz do sosów, gulaszów i zup. Doskonale nadaje się ponadto do wypieków. Można z niej zrobić bezglutenowe pieczywo.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Mamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - nieskomplikowany w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym wyjątkowo modne jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie renomowane w tamtej części globu. Jednakże nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół, danie jest bogate w smak za sprawą między innymi mąki kukurydzianej. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest niezwykle ciekawe kulinarnie. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić tego przepisu. Czytaj dalej....