Mąka Konopna Nasiona konopi są stosunkowo nad wyraz oleiste. Około 30% ich zawartości to olej. Po usunięciu oleju pozostaje gęste ciasto. Aby rozbić ciasto na praktyczną mąkę, należy je zmielić. Mąka konopna jest zbyt gęsta, żeby mogła być wykorzystywana jako mąka do pieczenia sama w sobie, ale w połączeniu z innymi mąkami daje orzechowy, bogaty smak i dużą wartość odżywczą. Mąka konopna - jak używać? Dodanie mąki konopnej do mąki pszennej, jęczmiennej, sojowej lub innych w proporcji jedna część mąki konopnej na cztery części innej mąki pogłębia konsystencję, dając na skutek czego cięższy Dodanie go do wypieków, takich jak chleb, babeczki, gofry i tym podobne, zapewnia korzystną porcję błonnika, dostarcza dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega i zwiększa przyswajalność białka. Mąka konopna wielka zawartość białka W rzeczywistości mąka konopna pod względem zawartości białka ustępuje tylko sojowej, z 33% białka do soi nieco więcej 35%. Jest jednak nieco łatwiejszy do strawienia aniżeli soja, ze względu na strukturę tych białek. Proponuje na dodatek przeciwutleniacze, wapń, magnez i inne zdrowe smakołyki, takie jak cynk i mangan.
Mąka konopna a nietolerancja glutenu Mąka konopna może być chętnie spożywana przez osoby cierpiące na celiakię albo osoby z nietolerancją glutenu bez dolegliwości. W rzeczywistości nie ma alergii pokarmowych związanych z konopiami. Oznacza to, że jest na dodatek w porządku dla osób z nietolerancją orzechów, cukru albo innych wyzwalaczy.