Mąkę lnianą otrzymuje się poprzez mielenie ziaren lnu, z których następnie eliminuje się tłuszcz. Tworzona jest przy użyciu specjalistycznej technologii, dzięki temu zachowuje w składzie mnóstwo dobroczynnych substancji odżywczych. Mąkę lnianą najlepiej zakupić w gotowej formie, gdyż przygotowanie jej w domu jest stosunkowo niełatwe.
Bogaty komplet substancji odżywczych powoduje, że mąka lniana wykazuje szereg prozdrowotnych cechy. Wykorzystuje się ją w kuchni, kosmetologii oraz medycynie niekonwencjonalnej. Wszystko dzięki słusznej kompozycji synergicznie działających części.
Mąka z siemienia lnianego bogata jest także w witaminy, minerały, a także enzymy. Mieści pokaźne ilości żelaza, wapnia, miedzi, cynku, a także chromu. Na dodatek w jej składzie znajduje się witamina E i niektóre witaminy z grupy B. Mąka lniana zawiera także lecytynę, która wspiera pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Mąkę lnianą powszechnie stosuje się w kuchni paleo i ketogenicznej. Wykazuje dobre atrybuty wiążące, dzięki czemu pasuje do wypieków, w dodatku chleba, który w smaku przypomina chleb razowy. Mąkę lnianą można stosować także do placków, naleśników, ciastek czy panierki. Bez obróbki termicznej można używać jej do jogurtów, past czy warzywnych i owocowych koktajli. Komponent ten sugerowany jest także w diecie bezglutenowej, gdyż nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu.