Syrop Green Mint Monin może mieć obszerne użycie, sugerowany jest do koktajli, czekolady, kawy, mleka smakowego, herbaty, lemoniady.
Syrop ma zieloną barwę. Znamionuje się potężnym i odświeżającym aromatem i smakiem mięty.
Według greckiej mitologii „Menthe" była nimfą wodną, która zakochała się w Hadesie, mężu Persefony. Zazdrosna bogini zamieniła nimfę w zieloną roślinę, która słynie obecnie z delikatnego, odświeżającego aromatu. Mięta jest aromatyczna i przyjemna. Jej odświeżające i ochładzające atrybuty uczyniły miętę grecką jednym z najbardziej docenianych i na ogół użytkowanych na świecie ziół w potrawach o smaku słonym.
Mięta zielona jest konwencjonalnie we Francji dodawana do wody, natomiast we Włoszech do podkreślania smaku schłodzonego mleka. W USA wszechstronna zielona mięta producenta MONIN jest wyśmienita do uzyskania chłodnego smaku likieru miętowego oraz zielonej barwy łagodnych i zimnych napojów.
Przykładowe receptury:
Orzeźwiające Martini
7 ml syropu Green Mint MONIN
45 ml wódki cytrynowej
15 ml likieru pomarańczowego
plasterek cytryny
lód
Umieść komponenty w szejkerze. Wstrząsaj poprzez kilkanaście sekund.
Przelej mieszankę do kieliszka i udekoruj plasterkiem cytryny.
Herbata z miętowym posmakiem
30 ml syropu Green Mint MONIN
230 ml parzonej herbaty
lód
Umieść składniki w szklance i precyzyjnie wymieszaj.