SONKO Pieczywo lekkie żytnie 170 g – nie tylko dla tych na dieciePieczywo żytnie jest lżejsze od konwencjonalnego pieczywa pszennego. Jednakże jego specyficzny smak może nie pasować wszystkim. Dlatego także wychodząc naprzeciw osobom, które chciałyby rozszerzyć ilość żyta w swej diecie, stworzyliśmy lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku, które wciąż zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne parametry.Lekkie pieczywo żytnie – źródło fitoestrogenówŻyto posiada niemało cennych składników odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Zwłaszcza ten ostatni jest nad wyraz cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego, a także jest jednym z głównych elementów budulcowych naczyń krwionośnych. Charakteryzuje je także szeroki kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K, a także substancje takie jak betainę, luteinę i zeaksantynę, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Poza tym żyto mieści obfite ilości fitoestrogenów, które w diecie pań odpowiadają między innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym i zniżają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
chronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu) i bronią i wzmacniają serce.Oprócz tego żyto ma dużo niższy indeks glikemiczny aniżeli inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu II.W skrócie: – wysoka zawartość błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– 1 kromka to ok.
20 kcal– konwencjonalny smak** zawiera naturalnie występujące cukry