SONKO Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią 170 g – siła naturalnych komponentówPszenica orkisz to jedna z najstarszych udomowionych odmian pszenicy. Uprawiana była już 4 000 lat temu i znamionuje się szczególnie twardym, oplewionym ziarnem.
dzięki temu mąka orkiszowa wyjątkowo dużo błonnika, białka, a także witamin i minerałów.Lekkie pieczywo z orkiszem i dynią – obfitość elementów odżywczychGłównymi składnikami są mąka żytnia oraz mąka pełnoziarnista orkiszowa, dlatego nasze lekkie pieczywo z orkiszem i dynią bogate jest w minerały i witaminy, pomiędzy innymi w: witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), a także cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
w dodatku orkisz, jako ziarno oplewione posiada więcej błonnika niż zwykła pszenica.Dodaliśmy do niego jeszcze zmielone i odtłuszczone pestki dyni. Nadają one naszemu pieczywu niezwykłej chrupkości i przyjemnego smaku.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i fitosterole, czyli substancje obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi i zapobiegające miażdżycy.Ważnymi składnikami są też inulina i błonnik pszenny. Inulina obniża indeks glikemiczny naszego pieczywa, dzięki czemu pasuje ona w dodatku dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Natomiast dodatkowy błonnik pszenny przyśpiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego i uniemożliwia jego chorobom. Zniża także ryzyko występowania nowotworu jelita grubego.W skrócie: – źródło błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– minerały pochodzenia naturalnego– źródło magnezu i cynku– 1 kromka to ok.
19 kcal– 23% mąki orkiszowej– 4% zmielonych odtłuszczonych pestek dyni** posiada naturalnie występujące cukry