Wybitne wydanie pełnego charakteru rumu, którego profil zachwyci choćby najbardziej wymagającego konesera karaibskich trunków. Dojrzewający 15 lat destylat po raz pierwszy pojawił się na rynku w 2016 roku i chwilę później, w 2019 roku, zdobył Złoty Medal w kategorii Dark Rum - Ultra Premium podczas targów Rum Spirits Masters of the Spirits Business.
Nazwa tego wydania nawiązuje do roku budowy pierwszego młyna trzciny cukrowej w Trynidadzie, na słynnej plantacji Lapeyrose, w 1787 roku. Trunek przygotowywany jest zgodnie z metodą wielokrotnej destylacji kolumnowej, którą także stosuje się od początku istnienia gorzelni. Użyte do tego celu drożdże Agnostury nadają profilowi niezwykły aromat tożsamy z marką.
Angostura 1787 15YO Trynidad i Tobago cechuje się jasno-czerwoną barwą z mahoniowymi refleksami. Bukiet otwiera się aromatem suszonych owoców, dojrzałych jabłek, bananów i drewna dębowego. Na podniebieniu subtelna słodycz toffi łączy się z akcentami suszonych śliwek, wanilii, banana, szczypty cynamonu, a także przypraw. Finisz długi, energetyzujący, korzenny i wypełniony wytrawnym dymem.
producent Agnostura rozpoczął swoją działalność od wytwarzania znanych, gorzkich likierów w Wenezueli w 1824 roku. W 1949 roku swoją uwagę skupił także na rumie, a w Trynidadzie udało mu się opracować konwencjonalne metody w nowej, dostępnej formie. Od tej pory proponuje wysokiej jakości trunki, które cieszą się popularnością na wielu kontynentach.