Asbach jest jedną z najistotniej znanych i rozpoznawalnych niemieckich marek alkoholi. To wydanie przechodzi kilkukrotny cykl destylacji, a następnie dojrzewane jest od czterech do
pięciu razy dłużej aniżeli wymaga tego prawo, aby osiągnąć idealne walory smakowe i aromatyczne. Leżakuje w beczkach z dębu limousin, a następnie finiszowane jest w beczkach z dębu niemieckiego.
Asbach Uralt znamionuje się bogatym aromatem z wyraźną nutą miodu, winogron, intensywnymi akcentami kwiatowymi i drewna. Na podniebieniu łagodnie słodkie, bardzo harmonijne, w którym smak wina łączy się z niuansami śliwek i orzechów. Finisz delikatny, z subtelną nutą migdałów.
idealny do degustacji zarówno bezpośrednio z kieliszka i bez zbędnych dodatków, jak i do podawania w koktajlach. Wszechstronnością Asbacha oszałamiają się barmani na całym świecie!
Historia producenta Asbach sięga 1892 roku, kiedy Hugo Asbach założył markę w Rüdesheim nad Renem. Pochodzący z Kolonii przedsiębiorca, nauczył się handlu alkoholami, a następnie doskonalił swoją wiedzę we Francji. Założył własną markę 11 maja 1892 roku, dystrybuując krajowy koniak „Rüdesheim", który wkrótce stał się szczególnie lubiany. Po I wojnie światowej, kiedy Traktat
Wersalski ogłosił, że słowa koniak można używać tylko w odniesieniu do produktów francuskich, Hugo Asbach ukuł termin Weinbrand na niemiecką brandy, która w 1923 roku stała się oficjalną klasyfikacją, zgodnie z niemieckim prawem winiarskim.