Asbach jest jedną z najistotniej znanych i rozpoznawalnych niemieckich marek alkoholi. To wydanie przechodzi kilkukrotny proces destylacji, a następnie dojrzewane jest od czterech do
pięciu razy dłużej niż wymaga tego prawo, by osiągnąć perfekcyjne walory smakowe i aromatyczne. Leżakuje w beczkach z dębu limousin, a następnie finiszowane jest w beczkach z dębu niemieckiego.
Asbach Uralt charakteryzuje się bogatym aromatem z wyraźną nutą miodu, winogron, intensywnymi akcentami kwiatowymi, a także drewna. Na podniebieniu łagodnie słodkie, szczególnie harmonijne, w którym smak wina łączy się z niuansami śliwek i orzechów. Finisz delikatny, z subtelną nutą migdałów.
idealny do degustacji jednocześnie bezpośrednio z kieliszka i bez zbędnych dodatków, jak i do podawania w koktajlach. Wszechstronnością Asbacha oszałamiają się barmani na całym świecie!
Historia producenta Asbach sięga 1892 roku, kiedy Hugo Asbach założył producenta w Rüdesheim nad Renem. Pochodzący z Kolonii przedsiębiorca, nauczył się handlu alkoholami, a następnie doskonalił swoją wiedzę we Francji. Założył własną firmę 11 maja 1892 roku, dystrybuując krajowy koniak „Rüdesheim", który wkrótce stał się istotnie popularny. Po I wojnie światowej, kiedy Traktat
Wersalski ogłosił, iż słowa koniak można używać tylko w odniesieniu do produktów francuskich, Hugo Asbach ukuł termin Weinbrand na niemiecką brandy, która w 1923 roku stała się oficjalną klasyfikacją, zgodnie z niemieckim prawem winiarskim.
dostępna także w butelce o obszerności 0,7l, a także 1l.