progresywny likier, który wytwarzany jest z winogron szczepu Riesling. Owoce zbierane są ręcznie w chwili ich pełnej dojrzałości. Do trunku wybiera się tylko te o wysokiej masie moszczu i wyjątkowych walorach smakowych i aromatycznych. W konsystencji widoczne są choćby znikome cząstki winogron, co świadczy o skoncentrowanym profilu i braku filtracji.
cechuje się i delikatnym bukietem. Na podniebieniu soczyście owocowy o tradycyjnej kwasowości. W tle pojawiają się także nuty dębu, a także orzecha. Likier gwarantuje przyjemny finisz, w korzystnym stylu.
Asbach und Auslese poleca się serwować w schłodzonej postaci. Idealnie smakuje podawany na lodzie, z dodatkiem wina musującego albo jako long drink.
Historia firmy Asbach sięga 1892 roku, kiedy Hugo Asbach założył firmę w Rüdesheim nad Renem. Pochodzący z Kolonii przedsiębiorca, nauczył się handlu alkoholami, a następnie doskonalił swoją wiedzę we Francji. Założył własną markę 11 maja 1892 roku, dystrybuując krajowy koniak „Rüdesheim", który wkrótce stał się stanowczo modny. Po I wojnie światowej, kiedy Traktat Wersalski ogłosił, że słowa koniak można używać tylko w odniesieniu do produktów francuskich, Hugo Asbach ukuł termin Weinbrand na niemiecką brandy, która w 1923 roku stała się oficjalną klasyfikacją, zgodnie z niemieckim prawem winiarskim.