Niemiecka brandy leżakowana przez co najmniej 12 lat w dębowych beczkach, a następnie uszlachetniana procesem dojrzewania, a także rafinacji (który został utajniony przez firmę Asbach). Do produkcji tego napoju stosowane są wyłącznie najkorzystniejsze destylaty ze starannie wybranych obszarów upraw winorośli. Brandy ta olśniewa swoim harmonijnym profilem, którego intensywny aromat perfekcyjnie równoważy się z wykwintnym i specyficznym smakiem wiekowych elementów.
napój wyróżnia się ciemnozłotą barwą z czerwonymi refleksami. W bukiecie dominują nuty jaśminu i cytrusów, które łączą się w harmonijnym uścisku z niuansami wanilii, a także świeżego, zielonego jabłka. Na podniebieniu wyszukany, miękki, korzystnie zaokrąglony, z pożądanym akcentem słodyczy, a także ledwie zauważalnym tonem goryczy. Finisz niezwykłej długości, pełen łagodności ze szlachetnymi, dojrzałymi nutami.
Historia producenta Asbach sięga 1892 roku, kiedy Hugo Asbach założył firmę w Rüdesheim nad Renem. Pochodzący z Kolonii przedsiębiorca, nauczył się handlu alkoholami, a następnie doskonalił swoją wiedzę we Francji. Założył własną firmę 11 maja 1892 roku, dystrybuując krajowy koniak „Rüdesheim", który wkrótce stał się niezwykle lubiany. Po I wojnie światowej, kiedy Traktat Wersalski ogłosił, że słowa koniak można używać tylko w odniesieniu do produktów francuskich, Hugo Asbach ukuł termin Weinbrand na niemiecką brandy, która w 1923 roku stała się oficjalną klasyfikacją, zgodnie z niemieckim prawem winiarskim.