Wysokiej jakości likier kawowy, który powstaje na bazie 7-letniego rumu firmy Flor de Cana. Wytworzony w jednostajny sposób, zgodnie z dokumentami Carbon Neutral i Fair Trade. Cechuje się intensywnie czarną barwą. Jego aromat uwodzi nutami kawy i drewna. Na podniebieniu stylowy i pełen wytrawnych niuansów. Prowadzi do gładkiego, przyjemnego finiszu.
Najlepiej podawać go w schłodzonej formie, z kostkami lodu. Doskonale smakuje jako komponent espresso Martini, poprawnie także serwować go po posiłkach jako trunek na trawienie.
Historia marki Flor de Cana rozpoczęła się w 1875 roku, kiedy Alfredo Francisco Pellas Canessa - młody poszukiwacz przygód z Genui we Włoszech, zaryzykował i udał się w podróż do egzotycznej Nikaragui. Początkowo zajął się transportem i dopiero rok 1890 stał się tym decydującym w jego karierze. Zdecydował się wówczas założyć destylarnię u podnóża wulkanu San Cristobal - najwyższego i najszczególniej aktywnego wulkanu w Nikaragui. Żyzność tamtejszej gleby, woda wzbogacona w minerały oraz gorący klimat wulkaniczny perfekcyjnie wpłynęły na wykonane tam trunki. Firma Flor de Cana istnieje już od ponad 130 lat, podczas których przeżyła katastrofę lotniczą, wojnę domową, nacjonalizację, hiperinflację, pożary, huragany, trzęsienia ziemi oraz erupcje wulkanów. Niezmiennie jednak pozostaje w ten samej rodzinie, kreujejąc pyszne alkohole już od pięciu pokoleń.