15-letni rum Ultra Premium, wytwarzany w stabilny sposób, zgodnie z dokumentami Carbon Neutral, a także Fair Trade. Dojrzewany bez nienaturalnych części, destylowany z użyciem w 100% energii odnawialnej. Rum ma także certyfikat koszerności.
znamionuje się intensywną, miedzianą barwą. Aromat otwiera się nutami gałki muszkatołowej, pieprzu oraz orzecha laskowego, które łączą się z harmonijnymi niuansami karmelowymi. Na podniebieniu bogaty, nieco wytrawny, z tonami gorzkiej czekolady, toffi, prażonych orzechów i mieszanką różnorodnych przypraw. Finisz niezwykłej długości, z zauważalnymi nutami palonego dębu, a także wanilii.
W Flor de Cana 15 YO Eco opakowanie, etykietę i szkło produkowano z materiałów pochodzących z recyklingu.
Historia marki Flor de Cana rozpoczęła się w 1875 roku, kiedy Alfredo Francisco Pellas Canessa - młody poszukiwacz przygód z Genui we Włoszech, zaryzykował i udał się w podróż do egzotycznej Nikaragui. Początkowo zajął się transportem i dopiero rok 1890 stał się tym decydującym w jego karierze. Zdecydował się wówczas założyć destylarnię u podnóża wulkanu San Cristobal - najwyższego oraz najistotniej aktywnego wulkanu w Nikaragui. Żyzność tamtejszej gleby, woda wzbogacona w minerały i gorący klimat wulkaniczny nadzwyczajnie wpłynęły na wytwarzane tam trunki. Producent Flor de Cana istnieje już od ponad 130 lat, podczas których przeżyła katastrofę lotniczą, wojnę domową, nacjonalizację, hiperinflację, pożary, huragany, trzęsienia ziemi i erupcje wulkanów. Niezmiennie jednak pozostaje w ten samej rodzinie, formujejąc pyszne alkohole już od pięciu pokoleń.