Rum z Nikaragui dojrzewający w wysokiej jakości beczkach po bourbonie, zapieczętowanych liśćmi babki lancetowatej dla naturalnego smaku ulepszonej ochrony. To starsza wersja Flor de Cana 7 YO Gran Reserva, którą butelkuje się już pod nową etykietą i bez dodatku destylatów w innym wieku.
Flor de Cana 7 YO 90 proof eksponuje się złożonym i intensywnym profilem. Mahoniowa kolor trunku zapowiada bogate aromaty prażonego kokosa, słodkiej wanilii i dojrzałych fig. Na podniebieniu miodowo-gorzkie wrażenia łączą się z nutami czekolady i prowadzą do gładkiego, długookresowego finiszu.
Rum najlepiej serwować z kilkoma kroplami wody gazowanej albo z sodą.
Historia marki Flor de Cana rozpoczęła się w 1875 roku, kiedy Alfredo Francisco Pellas Canessa - młody poszukiwacz przygód z Genui we Włoszech, zaryzykował i udał się w podróż do egzotycznej Nikaragui. Początkowo zajął się transportem i dopiero rok 1890 stał się tym decydującym w jego karierze. Zdecydował się wówczas założyć destylarnię u podnóża wulkanu San Cristobal - najwyższego, a także najmocniej aktywnego wulkanu w Nikaragui. Żyzność tamtejszej gleby, woda wzbogacona w minerały i gorący klimat wulkaniczny wspaniale wpłynęły na stworzone tam trunki.
firma Flor de Cana istnieje już od ponad 130 lat, podczas których przeżyła katastrofę lotniczą, wojnę domową, nacjonalizację, hiperinflację, pożary, huragany, trzęsienia ziemi, a także erupcje wulkanów. Niezmiennie jednak pozostaje w ten samej rodzinie, generujejąc pyszne alkohole już od pięciu pokoleń.