Edycja specjalna wybornego rumu ze stanu Luizjana, która powstała z myślą o jednym z największych świąt w Stanach Zjednoczonych. Mardi Gras to dzień przed środą popielcową, będący zarazem ostatnim dniem karnawału. W USA jest znany także pod nazwą,,Pancake Tuesday". W trakcie tego wydarzenia organizowane są różne festiwale oraz parady uliczne, będące okazją do beztroskiej zabawy oraz spotkań w gronie przyjaciół.
Bayou Mardi Gras XO wytwarzany jest z trzciny cukrowej, uprawianej w południowej części stanu Luizjana. Spirytus destyluje się w miedzianych alembikach, a następnie poddaje się leżakowaniu w dębowych beczkach po sherry i Bourbonie przez okres sześciu lat. Dojrzewanie odbywa się zgodnie z metodą solera.
wynikiem jest stanowczo bogaty napój, którego profil wypełniają nuty drzewa cedrowego, tytoniu, suszonych owoców, miodu, dębu, suszonych śliwek i nieduży dodatek egzotycznego - ananasa i banana. W tle wyczuwalne także niuanse limonki oraz słodkiej melasy.
Rum został nagrodzony Złotym Medalem w trakcie San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku. Rekomendowany jako świetna opcja prezentowa.
producent Bayou narodziła się w 2011 roku, w samym sercu Luizjany. Została stworzona z inicjatywy trzech przyjaciół, którzy odczuli potrzebę wyprodukowania trunków, tożsamych z ich gustem, a także potrzebą otrzymania produktów najwyższej jakości. W Luizjanie trzcinę cukrową uprawiano już od XVIII wieku, lecz do tej pory nikt nie wykorzystał jej do stworzenia rumów klasy premium. W 2013 w Lacassine w Los Angeles otwarto destylarnię Bayou, która zaczęła wykorzystywać tradycyjne metody i najnowocześniejszą technologię do fermentacji, destylacji, dojrzewania i butelkowania alkoholi. Bayou Rum finalnie zdobył tytuł najlepszego kraftowego rumu w całych Stanach Zjednoczonych.