Rum, który produkowany jest z lokalnej trzciny cukrowej w południowej części stanu Luizjana. Do przetwarzania bezkompromisowca wybrano jedną z najstarszych, niezmiennie działających cukrowni. Otrzymywana tam melasa ubogacana jest kompilacją wybitnych przypraw, które poddawane są maceracji poprzez około 30 dni. Rum przechowywany jest przez długi czas w beczkach po Bourbonie, zgodnie z zasadami metody Solera.
Pikanteria Bayou Spiced objawia się już w aromacie. Bukiet przywodzi na myśl nuty rozgrzewającego cynamonu oraz banana. Na podniebieniu wyjątkowo złożony, jednocześnie zachowujący delikatną strukturę. W smaku także można zaznać niuanse bananowe i przyprawy - wanilia, goździk, ziele angielskiego, a także pieprz. Finisz oferuje akcenty syropu klonowego, a także kompozycji aromatycznych ziół.
firma Bayou narodziła się w 2011 roku, w samym sercu Luizjany. Została wytwarzana z inicjatywy trzech przyjaciół, którzy odczuli potrzebę wyprodukowania trunków, tożsamych z ich gustem oraz potrzebą otrzymania produktów najwyższej jakości. W Luizjanie trzcinę cukrową uprawiano już od XVIII wieku, lecz do tej pory nikt nie wykorzystał jej do stworzenia rumów klasy premium. W 2013 w Lacassine w Los Angeles otwarto destylarnię Bayou, która zaczęła wykorzystywać klasyczne metody oraz najnowocześniejszą technikę do fermentacji, destylacji, dojrzewania i butelkowania alkoholi. Bayou Rum finalnie zdobył tytuł najkorzystniejszego kraftowego rumu w całych Stanach Zjednoczonych.