Meksykańska tequila plata z dwóch odmian agawy uprawianej na wulkanicznych glebach w rejonie Jalisco (70% agawy pochodzi z upraw nizinnych, 30% z upraw na wyżynach). Zabieg ten pozwala uzyskać alkohol o złożonym profilu smakowym i zapachowym- agawa nizinna odpowiada za nuty cytrusowe, korzenne i ziołowe, w trakcie gdy owocowe aromaty- przywodzące na myśl gruszki i wiśnie- są zasługą dodatku agawy wyżynnej. Delikatny posmak grejpfruita oraz czarnego pieprzu na finiszu rewelacyjnie uzupełnia kompleksową naturę trunku.
Volcan de mi Tierra to producent która w sposób bardzo świadomy korzysta z dobrodziejstwa jakim była przed wiekami erupcja wulkanu w rejonie Jalisco, wykorzystując potencjał żyznych gleb do uprawy wysokiej jakości błękitnej agawy. Przy produkcji tequili używane są naturalna woda źródlana, konwencjonalne kamienne piece do wypalania agawy a przy ekstrakcji soku-metoda tahona, uważaną za mniej efektywną, wolniejsząwyjątkowo wpływającą na smak artykułu. Tequila jest poddawana dwukrotnej destylacji.
firma została doceniona nie tylko poprzez konsumentóww dodatku przez jurorów wielu międzynarodowych prestiżowych konkursów, m.in. W ostatnich latach tequila Blanco otrzymała dwukrotnie srebrny medal w Światowych Mistrzostwach Tequili, srebrny medal w konkursie World Spirits Competition w San Francisco, złoty medal w międzynarodowym konkursie Sip Awards w 2019r.
producent poleca serwowanie tequili w drinkach takich jak Jalisco Mule (z sokiem z limonki i piwem imbirowym), La Valoma (z sokiem z limonki, sokiem z grejpfruita, syropem z agawy i szczyptą soli) czy Volcan Margarita.