Meksykańska tequila anejo z agawy uprawianej na wulkanicznych glebach w rejonie Jalisco. Jest połączeniem tequili anejo i extra anejo- masterblender Ana Maria Meno dokonała cyklu filtracji starzonych tequili zachowując subtelny słomkowy refleks na transparentnej szacie blendu a co ważniejsze- nuty ziemi i słodkie akcenty bez sięgania po żadne dodatki smakowe. Dzięki jej zabiegom powstał trunek niemal przezroczysty ale niepozbawiony kompleksowego charakteru, odzwierciedlającego bezkompromisową naturę agawy- nuty pieczonej szyszki komponują się z wyrazistym tłem pełnym tytoniu, czekolady, karmelu i wanilii; profil smakowy nie jest jednak przesadnie słodki,stabilny przyjemnymi nutami czerwonego pieprzu. Nie jest to charakterystyczny bukiet tequili- w nim także tkwi siła i niezwykłość Anejo Cristalino.
Volcan de mi Tierra to producent która w sposób istotnie świadomy korzysta z dobrodziejstwa jakim była przed wiekami erupcja wulkanu w rejonie Jalisco, wykorzystując potencjał żyznych gleb do uprawy wysokiej jakości błękitnej agawy. Przy produkcji tequili wykorzystywane są naturalna woda źródlana, tradycyjne kamienne piece do wypalania agawy a przy ekstrakcji soku-metoda tahona, uważaną za mniej skuteczną, wolniejsząistotnie wpływającą na smak artykułu. Tequila jest poddawana dwukrotnej destylacji.
firma została doceniona nie tylko poprzez konsumentówrównież przez jurorów wielu międzynarodowych prestiżowych konkursów, m.in. W ostatnich latach otrzymała dwukrotnie srebrny medal w Światowych Mistrzostwach Tequili, metaliczny medal w konkursie World Spirits Competition w San Francisco, złoty medal w międzynarodowym konkursie Sip Awards w 2019r.
marka sugeruje serwowanie tequili Anejo Cristalino bez dodatków, jedynie na lodzie.