Majeranek otarty powinien być dodawany do potraw pod koniec gotowania, aby zachować w pełni jego smak i aromat. Użytkowany jest także jako dekoracja dań. Aromat i standardowy smak majeranku nadaje się równocześnie do dań warzywnych, których składnikiem jest kapusta, ziemniaki, fasola, jak i do mięs (zwłaszcza jagnięciny, baraniny, potraw z grilla) oraz owoców morza. W Stanach Zjednoczonych stosuje się go do drobiu, pasztetów, zup i sałatek. Włosi ochoczo wykorzystują majeranek do sosów pomidorowych, pizzy, dań z ryb. W polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie grochówki, zupy fasolowej i żurku bez dodatku majeranku. Prawidłowo komponuje się z tymiankiem i rozmarynem. Wykorzystuje się go w przemyśle wędliniarskim m.in. Do aromatyzowania białej kiełbasy. Co ciekawe, olejek z majeranku stosuje się dodatkowo do produkcji likierów i herbat.
wykorzystanie w kuchni:
• Majeranek, jako przyprawa, jest dodawany do mięs, głownie do schabu. Dodaje się go także do flaków, zupy grochowej i kołdunów.
• Kiedyś majerankiem aromatyzowano napoje i dodawano go do ciast.
• obecnie majerankiem przyprawia się żurki, barszcze białe, zupy fasolowe i grochowe oraz schab i pieczenie.
• Majeranek jest nieodłączną przyprawą do flaków.
Majeranek to wyjątkowo aromatyczne zioło, które dziś jest znane i uprawiane na całym świecie. W większości polskich domów dodaje się go do zup, sosów i mięsa.