Przyprawa Tajska z Kokosem i Solą Himalajską Przyprawa Tajska charakterystyka Marco Polo w swych podróżach kulinarnych trafił dodatkowo do dalekiej Tajlandii. Kuchnia tajska jest niezwykłym połączeniem smaków i aromatów, gdzie słodycz łączy się z ostrością, a to wszystko jeszcze wzbogacona jest subtelnymi, świeżymi nutami ziół i cytrusów.Przyprawa naszej firmy to znakomita kompozycja przyprawa z dodatkiem wiórków kokosowych. Zagwarantujemy, iż zaskoczy ona nie jednego poszukiwacza smaku w kuchni. Charakterystyka kuchni tajskiej
typowy tajski posiłek obejmuje pięć głównych smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki i pikantny. W trakcie gdy tajski posiłek, może być ostra dla obcego podniebienia – nad wyraz nie azjatyckiego podniebienia, jedzenie z tej części świata zapewnia równowagę wszelkich 5 wyżej wymienionych smaków. Co więcej, tajskie jedzenie to przeważnie nieskazitelny wygląd posiłku, więc można się spodziewać barwnych sałatek, ryżu na parze o nadzwyczajnie stożkowym , a także świeżych i egzotycznie wyglądających warzyw. Warto także wspomnieć iż pad thai jest narodowym daniem Tajlandii. Przyprawa Tajska – wyjątkowość unikalności smaków
Tym, co tak bardzo różni tajskie jedzenie od innych kuchni, jest użycie kontrastujących smaków. Tajskie jedzenie w tym nasza przyprawa łączy ostre przyprawy ze słodkimi, lekkimi smakiem kokosa z świeżym cytrusów. Warstwowe smaki tajskiego jedzenia powodują, iż każde danie wydaje się zupełnie nieszablonowe i to odróżnia je od potraw w innych kuchniach azjatyckich. Dzięki naszej przyprawie tajskiej jesteś wstanie nadać daniu ten typowy wątek
Historia kuchni tajskiej
Dawniej zwierzęta wodne, rośliny i zioła były wyjątkowo lubianymi składnikami większości tajskich posiłków. Unikano obfitych ilości mięsa, częściowo dzięki buddyjskiemu pochodzeniu, a zamiast tego paski mięsa doprawiano ziołami i przyprawami lub gotowano albo pieczono, a następnie szatkowano. Tradycyjna kuchnia tajska polegała kiedyś na duszeniu i pieczeniu dania, albo jego grillowaniu. Jednak obszar, który jest teraz Tajlandią, Laosem, Birmą (Myanmar), Kambodżą i Wietnamem, został zasiedlony przez starożytnych Chińczyków około 1400 lat temu. Wraz z migracją Chińczyków do Azji Południowo-Wschodniej smażenie w głębokim tłuszczu stało się na tych terenach bardzo modne. Do czasów dzisiejszych konwencjonalnymi daniami tajskimi pozostają pad thai (smażony makaron) i khao pad (smażony ryż). Z czego się składa charakterystyczna tajska mieszanka przypraw? Tajskie mieszanki przypraw niejednokrotnie łączą mnóstwo egzotycznych komponentów. W naszej mieszance tym składnikiem jest kokos, kolendra i nutka cytryny. W niektórych mieszankach przyprawy tajskiej można znaleźć komponenty takie jak trawa cytrynowa, galangal i liście limonki kaffir, z lubianymi przyprawami, takimi jak imbir (kuzyn galangalu), żeby uzyskać ten wyraźny tajski smak.
Spróbuj dodać naszą przyprawę do smażonych warzywa i posypać je dodatkowo świeżą kolendrą albo posyp nią sałatkę z posiekanej zielonej papai i kiełków fasoli. Możesz też użyć je do przyprawiania warzyw gotowanych na parze i ryżu jaśminowego lub zbratać ze zrobionym szybkim sosem orzechowym, mieszając masło orzechowe, tamari, oct i wodę i naszą przyprawę. Smak Tajlandii w całej okazałości!