Liść laurowy jest aromatyczną przyprawą pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego, wykorzystywaną powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej.
stosowany do przyprawiania mięs, zup i sosów. Nazwa pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Laury, w której zakochany był bóg Apollo. Nimfa Dafne (Laura po łacińsku) była córką Ojca rzeki Pinejosa i Matki ziemi Gai. Zakochał się w niej bóg Apollo, jednak nimfa nie odwzajemniła uczucia i unikała jego zalotów. Dafne poprosiła o pomoc matkę Geę. Kiedy Apollo objął Dafne, ta zamieniła się w drzewo laurowe. Apollo pogrążony w smutku, urwał gałązkę z drzewa laurowego, uplótł z niej wieniec i przyozdobił nią głowę. Odtąd liść laurowy stał się świętą rośliną Apollona. Liść laurowy uprawiany był w starożytnym Rzymie i Grecji. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie zwycięzców olimpijskich.
zastosowanie: Napary z liści laurowych udoskonalają krążenie krwi, chronią wątrobę, działają żółciopędnie, pomaga w trawieniu Liść laurowy ogranicza ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca (według badań zaleca się spożywanie przez 30 dni 2-3 liście dziennie). Poprawia wyniki glukozy, a także cholesterolu w krwi.
Działa odprężająco, pobudzająco i antyoksydacyjnie
zawiera olejki eteryczne bogate w tlenki (cyneol) fenolu, metylu, etery (estragol, engenol), pektyny, garbniki, żywice, gorzką substancję (lakton) Kwiaty Lawendy producenta Greco są bezpośrednio zbierane i suszone. Zawierają dużo olejku eterycznego.
Zaleca się używać mniejszej ilości, aby uzyskać pożądany efekt.
komponenty: Liście laurowe* (laurus nobilis) *certyfikowany artykuł rolnictwa organicznego, Rolnictwo UE
Producent: Greco