dużo osób zastanawia się do czego zastosować ziele angielskie? na ogół występuje ono w towarzystwie liścia laurowego,nadzwyczajnie komponuje się także z cynamonem., goździkami, czosnkiem i gałką muszkatołową. Głównie dodawane jest do różnego typu mięs, gulaszów, marynat i sosów. Używa się go także do przyprawiania kiełbasy, wędlin, kiszonych ogórków i kapusty. Stanowi również dodatek do likierów, a w Stanach Zjednoczonych wykorzystuje się ziele angielskie do przygotowywania deserów np. Ciast. Z powodzeniem możesz dodać tę przyprawę do leczo i do zupy. Ziele angielskie dodawaj do potraw zawsze na początku gotowania. Jego silny aromat uwydatni ich smak.
zastosowanie w kuchni:
• Ziele angielskie nadaje potrawom intensywnego zapachu. Jest to spowodowane olejkami pigmentowymi, zawartymi w tej przyprawie.
• Ziele jest popularną przyprawą w kuchni europejskiej. Dodaje się je do marynat, zup, sosów i mieszanek przyprawowych.
• Ziele jest dodawane do kiszenia ogórków, do dań z dziczyzny i wołowiny.