Filippone Origano di Sicilia Biologico to suszone organiczne oregano z Sycylii BIO w gałązkach o intensywnym aromacie, uprawiane konwencjonalnymi metodami w górach Madonie na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Zbieranie ręczne i pakowanie metodami rzemieślniczymi gwarantują jakość i zachowanie aromatu przez długi czas.
Oregano producenta Filippone uprawiane jest na otwartych polach w wysokich górach (1000m npm), na terenie Parku Madonie. Właśnie wysokość jest jednym z najmocniejszych składników zapewniających wysoką jakość uprawy, o czym świadczy etymologia samego słowa. W rzeczywistości origanum pochodzi od „òros" (= góra) i „ganào" (= jestem zachwycony). Najtrafniejsze interpretacje sprowadzają pochodzenie nazwy do pojęcia „zachwytu górą" albo piękna, jasności, ornamentu, radości z góry albo dobrego wzrostu w górach i na wyższych stopniach obszarów nasłonecznionych. Właśnie w odniesieniu do tego ostatniego znaczenia nasze Oregano, naturalna ozdoba gór Madonie, znajduje w tym konkretnym miejscu naturalne środowisko do niezakłóconego wzrostu i osiągnięcia niepowtarzalnego aromatu, standardowego smaku i wszelkich jego cechy.
zastosowanie
Ma obfite zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Istotnie dobrze nadaje się do przyprawiania pizzy, sałatek, ziemniaków i konserwowych w oleju albo occie mięs i ryb.
atrybuty PROZDROWOTNE
Oregano jest klasycznie znane z najróżniejszych właściwości terapeutycznych, takich jak właściwości antyseptyczne, wspomagające cykl trawienia, tłumiące kaszel, łagodzące bóle brzucha. Obecnie potwierdza sięobecność atrybuty przeciwzapalnych i przeciwutleniających niezwykle ważnych w walce z wolnymi rodnikami.