Mieszanka Milano znamionuje się delikatnym aromatem oraz łagodnym i jedwabistym smakiem. Po zaparzeniu otrzymujemy świetnie stabilny i harmonijny w smaku napar stanowiący przeciwwagę do stylu życia mieszkańców Mediolanu, miasta dynamicznego i pędzącego, gdzie spotkania biznesowe przeplatają się z towarzyskimi i nawet pora sjesty rządzi się własnymi prawami. Mediolan to jedno z najchętniej odwiedzanych włoskich miast, w którym czas płynie własnym rytmem. Dla stworzenia mieszanki Milano dokładnie wyselekcjonowano ziarna arabiki z Brazylii w Ameryce Południowej zapewniające jej słodki i bogaty smak oraz ziarna pochodzace z upraw indyjskich odpowiedzialne za nuty aromatyczne owocowe i kwiatowe mieszanki.
Dla mieszkańców Mediolanu kawa kojarzy się z chwilą odpoczynku pomiędzy spotkaniami biznesowymi. Ty również możesz pozwolić sobie na relaks. Ty również zafunduj sobie słodkie chwile z filiżanką ulubionej kawy Milano.
Wyboru gatunku kawy dokonujemy z różnorodnych powodów – żeby stworzyć specyficzną mieszankę smakową, zintegrować aromaty czy zadecydować o zawaratości kofeiny w filiżance czarnego naparu. Dwie głównie uprawiane odmiany krzewów kawowca to arabika i robusta. Arabika, która stanowi 2/3 światowych upraw, jest gatunkiem droższym ze względu na trudniejsze motody uprawy na terenach wysoko położonych. Ziarna arabiki słyną z pełniejszego smaku niż robusta, dlatego też na wielu opakowaniach pojawia się napis „100% arabika". Robusta z kolei, która preferuje niżej położone rejony, mieści dwa razy więcej kofeiny, co naturalnie chroni ją przed szkodnikami i sprawia, że jej uprawa wymaga mniejszych nakładów finansowych. Do stworzenia dobrego espresso producenci kawy dodają robusty wysokiej jakości,dostać na przykład udoskonaloną konsystencję cremy. Niektórzy przedkładają goryczkę i konsystencję robusty nad łagodność smaku czystej arabiki.
Data ważności: 05.2023 r.
Kategoria: kawa w ziarnach
Miejsce produkcji: Włochy
Każde opakowanie posiada 1000g ziaren kawy.