Mąka jaglana
Mąka jaglana jest wytworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie niemało cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej także białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale warto pamiętać, że mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej i gryczanej. Cechują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do niezwykle różnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, iż są dość miałkie, minimalne i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można wykorzystać praktycznie do wszelkiego, także tam, gdzie konwencjonalnie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Wyśmienicie sprawdzi się zatem równocześnie do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny polecenia jest jeszcze chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.