Mąkę lnianą otrzymuje się przez mielenie ziaren lnu, z których następnie usuwa się tłuszcz. Produkowana jest przy użyciu specjalistycznej technice, dzięki temu zachowuje w składzie niemało dobroczynnych substancji odżywczych. Mąkę lnianą najlepiej zakupić w gotowej formie, gdyż przygotowanie jej w domu jest stosunkowo niełatwe.
Bogaty zestaw substancji odżywczych sprawia, iż mąka lniana wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wykorzystuje się ją w kuchni, kosmetologii, a także medycynie niekonwencjonalnej. Wszystko dzięki trafnej kombinacji synergicznie działających części.
Mąka z siemienia lnianego bogata jest także w witaminy, minerały, a także enzymy. Mieści obszerne ilości żelaza, wapnia, miedzi, cynku i chromu. Na dodatek w jej składzie znajduje się witamina E i niektóre witaminy z grupy B. Mąka lniana zawiera także lecytynę, która wspiera pamięć i koncentrację oraz pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Mąkę lnianą powszechnie stosuje się w kuchni paleo i ketogenicznej. Wykazuje dobre właściwości wiążące, dzięki czemu pasuje do wypieków, jeszcze chleba, który w smaku przypomina chleb razowy. Mąkę lnianą można stosować także do placków, naleśników, ciastek czy panierki. Bez obróbki cieplnej można używać jej do jogurtów, past czy warzywnych i owocowych koktajli. Składnik ten rekomendowany jest także w diecie bezglutenowej, gdyż nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu.