Sok z suszonych śliwek kalifornijskich obfituje w nieszablonowe elementy wykazujące dobroczynne działanie na nasz organizm. Gromadzi cenne witaminy A, E, C, które są zarazem przeciwutleniaczami. Poza nimi w soku wyszukamy mnóstwo witamin z grupy B: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, a także wit B6. Szklanka soku dostarczy ponadto wyraźne minerały takie jak potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Sok ten bogaty jest w pektyny, czyli łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy.
Sok z suszonych śliwek kalifornijskich to smaczny i bardzo zdrowy napój. Zaleca się picie jednej do dwóch szklanek dziennie, najlepiej rano. Można go także używać jako dodatek do koktajli.
Suszone śliwki kalifornijskie już w nazwie posiadają zawarte miejsce pochodzenia. Owoce z tego regionu uznawane są za wyjątkowo smaczne, soczyste i słodkie. Klimat, w którym dojrzewają jest im sprzyjający. Kalifornia jest największym producentem suszonych śliwek, które uznane i znane są na całym świecie.