Sok z czarnego bzu zróżnicowane i cenne elementy. Jest nieprzeciętnym źródłem witaminy A, B1, B2 i w głównej mierze witaminy C. Prócz witamin odszukamy w nim minerały takie jak żelazo, magnez, potas i wapń. Sok z czarnego bzu zawiera flawonoidy, rutynę i antocyjany.
Sok z czarnego bzu najlepiej dodawać do herbaty. Rozcieńczony z wodą stanie się zdrowym i smacznym napojem.
Czarny bez jest krzewem niekiedy przybierającym wymiar niedużego drzewka. Dziko rosnącego można go spotkać w całej Polsce. W okresie kwitnienia bez jest obsypany małymi, białymi kwiatami, zgromadzonymi w znaczne baldachy a w późniejszym okresie pojawiają się ciemnofioletowe, lśniące owoce. Czarny bez od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej.
Sok oryginalny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się ponadto rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach. Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1°C do 7°C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed wykorzystaniem wstrząsnąć.