tradycyjny, pełen smaku polski cydr z najwyższej jakości owoców. Przy jego produkcji korzysta się wyłącznie z tradycyjnych metod zapewniających prawdziwe wrażenie rzemieślniczego napoju. Podstawowym komponentyem jest świeżo tłoczony sok jabłkowy, powstający z odmian Bankroft, Cortland i Szara Reneta. Do napoju nie dodaje się wody, substancji słodzących, a także dwutlenku węgla. Stary Sad poddawany jest powolnej, 3-miesięcznej fermentacji w niskiej temperaturze, a następnie butelkowany i dojrzewany poprzez około pół roku.
Finalnie cydr znamionuje się słomkową barwą ze złotymi refleksami. Aromat uderza świeżością jabłek, intensywnością owoców i przełamaną nutą pieczonego jabłka. W smaku esencjonalny, delikatnie kwasowy i zwykle - należycie zaokrąglony.
Poleca się serwować go w temperaturze od 10°do 12°C. Znakomicie stanie na wysokości zadania jako aperitif, podawany z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami lub naleśnikami.
marka Chyliczki powstała w 2014 roku wraz z założeniem rodzinnej Cydrowni. Siedziba firmy znajduje się w podwarszawskim Piasecznie, a twórcy tego projektu już poprzez kilka pierwszych lat zdążyli zgromadzić imponującą liczbę medali i wyróżnień na konkursach w całej Europie.