Jeszcze delikatniejsza i szczególnie wyważona wersja cydru Antonówka. To jedno-odmianowy trunek, wyprodukowany według tradycyjnych metod, które stosuje się także w sytuacji musujących win gronowych. Powolna fermentacja odbywa się choćby do 3 miesięcy. Tyle samo czasu cydr spędza dojrzewając w butelkach, zanim finalnie zostanie zaoferowany w sprzedaży.
Jak wskazuje sama nazwa, napój ten powstaje wyłącznie ze świeżo tłoczonego soku z jabłek odmiany Antonówka. Generuje się go bez dodatku wody, dwutlenku węgla czy nienaturalnych substancji słodzących. Butelkowany bez pasteryzacji, a także oczyszczania.
Chyliczki Spokojna Antonówka cechuje się złotą barwą z subtelnymi, pomarańczowymi refleksami. W aromacie pełen orzeźwienia, delikatnie korzenny, z nutami soczystych brzoskwiń i moreli. Na podniebieniu lekko wytrawny, o prawidłowej kwasowości. Niuanse sadowych owoców prowadzą do przyjemnego finiszu.
Cydr ten korzystnie sprawdzi się w roli aperitifu. Podkreśli jeszcze smak dań rybnych, a także owoców morza.
marka Chyliczki powstała w 2014 roku wraz z założeniem rodzinnej Cydrowni. Siedziba firmy znajduje się w podwarszawskim Piasecznie, a twórcy tego projektu już przez kilka pierwszych lat zdążyli zgromadzić imponującą liczbę medali oraz wyróżnień na konkursach w całej Europie.