Wytrawny, pyszny cydr musujący typu Kronselka. To wydanie produkowanej jest zgodnie z konwencjonalnymi metodami, które zostały zaczerpnięte z wytwarzania win gronowych. Na skutek powolnej fermentacji, trwającej około dwóch miesięcy, powstaje fundament napoju, który następnie przeznaczany jest do sześciomiesięcznego okresu dojrzewania. W składzie cydru znalazł się wyłącznie świeżo tłoczony sok jabłkowy - trunek nie posiada substancji słodzących oraz dwutlenku węgla. W trakcie produkcji nie dodaje się do niego także wody.
Kronselka jest odmianą jabłoni domowej, wyhodowanej przez Charlesa Balleta w 1869 roku. Według współcześnie przeprowadzanych badań, pochodzi ona od modnej Antonówki. Kiedyś szeroko dostępna w Polsce, teraz na jej obecność można trafić wyłącznie w wiekowych sadach.
Chyliczki Kronselka cechuje się złotą barwą z pomarańczowymi refleksami. Aromat jesiennych jabłek, łączy się z nutami świeżej szarlotki, pestek i ogryzka. Na podniebieniu wyjątkowo esencjonalny, z delikatną goryczką, a także przyjemnie kwasowy. Konsystencja mętna.
Poleca się serwować ten cydr w roli aperitifu, w schłodzonej postaci. Należycie komponuje się z daniami mięsnymi.
marka Chyliczki powstała w 2014 roku wraz z założeniem rodzinnej Cydrowni. Siedziba producenta znajduje się w podwarszawskim Piasecznie, a twórcy tego projektu już przez kilka pierwszych lat zdążyli zgromadzić imponującą liczbę medali, a także wyróżnień na konkursach w całej Europie.