wytwarzany zgodnie z konwencjonalną metodą zwaną Pét-Nat, pyszny cydr od firmy Chyliczki na bazie nowej, polskiej odmiany jabłek Chopin. Metodę tę stosuje się w trakcie wytwarzania naturalnych cydrów w Normandii oraz Bretanii i przy wyrobie win musujących. Polega ona na wyjątkowo powolnej fermentacji dzikimi drożdżami, trwającej choćby do 6 miesięcy. Trunek powstaje ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego ze skrupulatnie wyselekcjonowanych owoców uprawianych w sadzie producenta. Do cydru nie dodaje się wody, substancji słodzących i dwutlenku węgla.
Chyliczki z odmiany Chopin cechuje się bursztynową barwą ze złotymi refleksami. Aromat jest pełen nut dojrzałych jabłek z lekko cytrusowym tłem. Na podniebieniu esencjonalny, nieco wytrawny, o prawidłowej kwasowości.
Cydr ten dobrze spełni oczekiwania w roli aperitifu. Uzupełni smak wytrawnych naleśników, czerwonych mięs, pieczeni albo pasztetów. Najlepiej podawać w schłodzonej formie.
marka Chyliczki powstała w 2014 roku wraz z założeniem rodzinnej Cydrowni. Siedziba producenta znajduje się w podwarszawskim Piasecznie, a twórcy tego projektu już poprzez kilka pierwszych lat zdążyli zgromadzić imponującą liczbę medali, a także wyróżnień na konkursach w całej Europie.