Wyjątkowo rzadki cydr, który produkuje się z odmian jabłek o czerwonych miąższach. W tym przypadku zastosowano w głównej mierze Trinity - owoce, które znamionują się wysoką zawartością antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających. W produkcji Chyliczki Rose opierano się o klasyczne metody, które zaczerpnięto z wytwarzania win gronowych. Na skutek powolnej fermentacji, trwającej około trzech miesięcy, powstaje fundament trunku, który następnie przeznaczany jest do trzymiesięcznego okresu dojrzewania. W składzie cydru znalazł się wyłącznie świeżo tłoczony sok jabłkowy - trunek nie gromadzi substancji słodzących, a także dwutlenku węgla. Podczas produkcji nie dodaje się do niego także wody.
Chyliczki Rose charakteryzuje się delikatną, różaną barwą. Aromat przywodzi na myśl nuty świeżych poziomek, rabarbaru, malin oraz dzikiej róży. Na podniebieniu przyjemnie wytrawny, o intensywnym, kwasowym smaku oraz orzeźwiających właściwościach.
Cydr najlepiej podawać w roli aperitifu, poprawnie komponuje się także z grillowanymi owocami, sałatkami czy przystawkami.
producent Chyliczki powstała w 2014 roku wraz z założeniem rodzinnej Cydrowni. Siedziba producenta znajduje się w podwarszawskim Piasecznie, a twórcy tego projektu już poprzez kilka pierwszych lat zdążyli zgromadzić imponującą liczbę medali oraz wyróżnień na konkursach w całej Europie.