Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to tradycyjna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,aktualnie jest szczególnie lubiany na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,klasycznie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wytwarzany przez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah gwarantuje mocną mieszankę części odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy mają mnóstwo zalet zdrowotnych, w tym obniżają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Składnik ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym poprzez dłuższy czas, co może być znakomite, jeśli próbujesz schudnąć - obniżają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają także witaminę E, która może wzmocnić układ niepodatnościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie znajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę niezwykle dużo. Dużo zależy również od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (niezwykle dobry jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Niezwykle dobrze sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka lub ryb. Sprawdza się także jako dodatek do hummusu. Idealnym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł lub kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To nieraz zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Ale dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być używane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury albo profilu smakowego. Pisząc w wyjątkowo wielkim skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych, a także nasion. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pieczenie warzyw karmelizuje brzegi i wzmacnia ich słodycz. Pieczone warzywa z Dukkah łączy w sobie uzależniające smaki egipskiej mieszanki orzechów, nasion i przypraw oraz intensywne smaki pieczonych warzyw. To nadzwyczajne połączenie smaków może stać się Twoim ulubionym daniem! Dukkah może być stosowana jako dodatek, jak w przypadku pieczonych warzyw z tą przyprawą w naszym przepisiejeszcze, jako dip do podpłomyków czy grzanek po zanurzeniu w oliwie z oliwek. Smakuje nadzwyczajnie jako dodatek do dipów na bazie jogurtów, wcierany w mięso, drób czy kurczaka oraz choćby do jedzenia od razu jako przekąskę. Czytaj dalej....