Aksamitne Mięso Przyprawa Aksamitna - geneza powstania. Przyprawa Aksamitna albo inaczej aksamitne mięso to aromatyczna kompozycja naszego autorstwa. Jej skład jest oparte na rodzimych produktach, czyli polskie pestki dyni, płatki pomidora i cebul, z dodatkiem czosnku i sól. Wszystko to jest razem wymieszane oraz zmielone na nieznaczny proszek dzięki temu uzyskujemy delikatną i aromatyczną kompozycję przyprawową. Aksamitne mięso cechy odżywcze Pestki dyni dostarczają organizmowi mnóstwo witamin. Cynk, mangan, fosfor i miedź to tylko parę z licznych posiadających przez te ziarno witamin. Warto dodatkowo wspomnieć że zawierają od nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole które maja szczególnie pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Przyczyniają się między innymi do polepszenia nastroju i zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia cukrzycy rodzaju II, a także chorób nowotworowych w obrębie płuc.Suszone pomidory mają potężny,błogi smak i są pełne korzyści dla organizmu. Są źródłem likopenu, potasu i witaminy C. Likopen nadaje suszonemu pomidorowi jasnoczerwony odcień i pomaga bronić je przed promieniami ultrafioletowym. W podobny sposób może pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem. Pomidory zawierają w dodatku potas, witaminy B i E oraz inne komponenty odżywcze. Płatki pomidorowe pomagają obniżyć: niektóre nowotwory, ryzyko chorób serca, infekcje dróg moczowych i stres oksydacyjny. Suszony pomidor zachowuje ponad 90% swojej „świeżej wartości odżywczej. Cebula suszona mieści pomiędzy innymi witaminę A, B1 która jest wykorzystywana w chorobach układu nerwowego, B2, a także witaminę PP która wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym elementyem aksamitnego mięsa jest czosnek który jest powszechnie znany jako naturalny antybiotyk, posiadający w dodatku właściwości przeciwnowotworowe i hamujące rozwój bakterii. wykorzystanie przyprawy aksamitnej Aksamitne mięso jak sama nazwa wskazuje pasuje idealnie do każdego rodzaju mięsa. Dzięki swemu składowi może być także cennym uzupełnieniem innych przypraw do mięs czy sosów. Oprócz tego przyprawa aksamitna znamionuje się dużą wszechstronnością. Docenią zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach, jak i zaganiani miłośnicy domowej kuchni, czy także osoby poszukujące nowych smaków i lubiące eksperymentować z daniami. Jest rewelacyjnym uzupełnieniem każdego typu sałatek i dipów. Świetnie pasuje dodatkowo do jajecznicy czy warzyw smażonych na patelni. Nie wspominając o przepysznej kanapce z masłem i naszą przyprawą.