Kasza jęczmienna perłowa BadaPak pochodzi z dobrych jakościowo ziaren jęczmienia. To produkt pełen wartości odżywczych. Z reguły dostarcza pokaźne ilości błonnika jednocześnie rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Gromadzi całkiem dużo skrobi. Kasza jęczmienna perłowa BadaPak mieści krzem. Niewiele produktów spożywczych go posiada. Dodatkowo ziarna te są idealnym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi. Wśród witamin królują te z grupy B (ryboflawina, niacyna, tiamina, B6, a także kwas foliowy) oraz wit A, E i K.
Kasza jęczmienna perłowa BadaPak to jedna z najpopularniejszych kasz polskiej kuchni. Można wykorzystać ją na niemało sposobów nie tylko jako dodatek do porcji mięsa czy krupniku. Wspaniale nadaje się do gulaszu, sosów, zapiekanek, a także jako farsz. Można ją dodawać do sałatek i podawać z warzywami.
Przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Następnie do gotującej się wody w proporcji 1:2,5 wsypać kaszę. W tej proporcji uzyskujemy kaszę w wersji sypkiej. W wersji kleistej należy wsypać 1 porcję kaszy na 3,5 porcje wody.
Kasza jęczmienna perłowa, zwana dodatkowo mazurską powstaje z obłuszczonego, wypolerowanego i pociętego ziarna jęczmienia. Jęczmień to jednoroczne zboże, osiągające maksymalnie 1 metr wysokości. Prócz wyrobu kaszy używany jest do wytwarzania słodu w trakcie produkcji piwa oraz jako roślina paszowa.
mieści gluten.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak także mogą być danymi literaturowymi.