Kasza orkiszowa BadaPak jest bogata w komponenty odżywcze dostarczające energii i wzmacniające organizm. Mieści spore ilości błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego. Znamionuje się niskim indeksem glikemicznym (IG), zalecana jest więc w diecie osób chorujących na cukrzycę. Obszerna zawartość węglowodanów złożonych i białka stanowi obfite źródło energii dla organizmu. Kasza orkiszowa BadaPak dostarcza wielu ważnych części mineralnych, wśród których wyszczególnić należy: żelazo, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, selen, potas. Witaminy, które w niej znajdziemy to w głównej mierze witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy), a także witamina A, E i K. Kasza orkiszowa może podciągać oporność organizmu a dzieje się tak za sprawą rodanidu, który posiada. Jest to naturalny antybiotyk wzmacniający system immunologiczny. W dodatku dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kasza orkiszowa BadaPak ze względu na swój smak znajdzie swoje użycie równocześnie w potrawach słodkich jak i słonych. Gotowana na mleko wykorzystywana jest do przygotowania odżywczych śniadań. Znakomicie komponuje się też z sosami mięsnymi i warzywami.
Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać zimną wodą. Następnie wsypać do gotującej się wody w proporcji 1:2.
Kasza orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren orkiszu, który jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. Zboże to było nad wyraz lubiane już w czasach starożytnych. Było posiłkiem gladiatorów, gdyż dodawało im siły do walki.