Kasza gryczana palona BadaPak to śladowe, trójkątne ziarna pełne części odżywczych. Jest szczególnie dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Bogata jest w nieszablonowe aminokwasy egzogenne – lizynę, a także tryptofan. Kasza gryczana palona BadaPak gromadzi dwa razy więcej błonnika aniżeli ryż czy makaron. Dzięki sporej zawartości żelaza, kwasu foliowego i witaminy E powinna znaleźć się na stałe w jadłospisie osób anemicznych. Na szczególną uwagę zasługuję dodatkowo wysoka zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) i komponentów mineralnych takich jak magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan. Na dodatek dostarcza cenne antyoksydanty (rutynę, kwercetynę, pelargonidynę).
Warto nieraz gościć ją na swoich stołach. Komponuje się z warzywami jak i z mięsem podawanym z gęstym sosem. Może być komponentyem zapiekanek, farszy, kotletów. Kaszę gryczaną należy wsypać do wrzącej, osolonej wody w proporcji 2:1 i gotować około 20 minut.
Kasza gryczana powstaje z gryki zwyczajnej. Gryka nie należy do zbóż, jak w sytuacji innych roślin, z których pozyskiwane są kasze. Dawniej kasza była stałym elementem kuchni polskiej po czym na pewien czas została zapomniana. Obecnie, w dobie poszukiwania wartościowych produktów zaczyna radować się dużą popularnością, gdyż jest pełna niezwykłych właściwości i substancji odżywczych.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.