Mąka jaglana
Mąka jaglana jest wytworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, że mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie dużo cennych elementów odżywczych. Wynajdziemy w niej również białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale warto pamiętać, że mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej i gryczanej. Cechują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do nad wyraz różnorodnych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, małe i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można wykorzystać praktycznie do wszelkiego, także tam, gdzie konwencjonalnie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Świetnie stanie na wysokości zadania zatem jednocześnie do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy też makaronów. Smaczny i godny polecenia jest również chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane na dodatek sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak w dodatku mogą być danymi literaturowymi.