Syrop Black Forest Monin może posiadać duże użycie, sugerowany jest do kawy, herbaty, koktajli, mleka smakowego.
Syrop ma ciemno- czerwoną barwę. Cechuje się słodkim, czekoladowym smakiem z lekką nutą cierpkiej wiśni.
Tort Black Forest swoją nazwę zawdzięcza wiśniowemu likierowi, który charakteryzuje się lekko cierpkim smakiem, subtelnie balansującym słodycz czekolady i bitej śmietany.
MONIN precyzyjnie odtworzył smak tego tortu, aby umożliwić tworzenie wyjątkowych napojów i drinków i po to aby jego ulubieńcy mogli delektować swoje podniebienia oryginalnym i nad wyraz atrakcyjnym połączeniem wiśni, czekolady i kilku tajemnic, twórców tego syropu.
Przykładowe receptury:
Kremowe Martini
15 ml syropu Black Forest MONIN
30 ml wódki
30 ml wódki o smaku toffi
15 ml śmietankowego likieru
30 ml śmietanki
lód
Umieścić wszystkie komponenty w szejkerze. Wstrząsać przez kilkanaście sekund.
Przelać do schłodzonych kieliszków do martini.
Kawa smakowa
1 espresso
20 ml syropu Black Forest MONIN
gorące mleko
Wlać espresso i syrop do szklanki, dolać mleka do pełna.
Latte
Produkty Monin
20 ml syropu tort czekoladowo-wiśniowy
oraz
40 ml whiskey np. Whiskey Bushmills Original
60 ml espresso np. Lavazza Crema e Aroma
Sposób przygotowania:
Wlej syrop Monin do szkła
Mleko podgrzej do około 50 – 60°C i spień mleko
polać syrop spienionym mlekiem
Wlej kawę
Najlepiej podawac w szkle typu Iced coffee, Latté glass albo glass Toddy