składniki: Naturalny sok z pokrzywy tłoczony na zimno z całych pokrzyw i poddany lekkiej pasteryzacji.
Sok z pokrzywy gromadzi witaminy A, B2, C, E i K. Znajdziemy w niej flawonoidy, garbniki, sterole roślinne i minerały: żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem i wapń.
Sok z pokrzywy można rozcieńczać z wodą a dla poprawy smaku zalecany jest dodatek miodu. Zalecane spożycie to 25 ml dwa razy dzienne.
Pokrzywa to roślina wieloletnia, występująca niemalże na całym świecie. Osiąga od 0.5 do nawet 2 m wysokości. Wszyscy kojarzą pokrzywę jako dokuczliwy chwast, którego liście pokryte są od spodu parzącymi włoskami, wywołującymi podrażnienia skóry. To jednak wyjątkowo cenna roślina wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce.
Sok specyficzny dla pokrzywy zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się również rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od rośliny. Gromadzi jedynie naturalnie występujące cukry.
Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1°C do 7°C.Spożyć w ciągu 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.