Sok z czarnego bzu najróżniejsze i cenne komponenty. Jest perfekcyjnym źródłem witaminy A, B1, B2 i przede wszystkim witaminy C. Prócz witamin wynajdziemy w nim minerały takie jak żelazo, magnez, potas i wapń. Sok z czarnego bzu gromadzi flawonoidy, rutynę i antocyjany.
Sok z czarnego bzu najlepiej dodawać do herbaty. Rozcieńczony z wodą stanie się zdrowym i smacznym napojem.
Czarny bez jest krzewem niekiedy przybierającym wymiar małego drzewka. Dziko rosnącego można go spotkać w całej Polsce. W okresie kwitnienia bez jest obsypany niewielkimi, białymi kwiatami, skatalogowanymi w wielkie baldachy a w późniejszym okresie pojawiają się ciemnofioletowe, lśniące owoce. Czarny bez od wieków stosowany jest w medycynie ludowej.
Sok oryginalny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się jeszcze rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach. Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1°C do 7°C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.