Tłoczony na zimno naturalny olej sezamowy to towar najwyższej jakości. Charakteryzujący się jasnym kolorem, nadzwyczajnym zapachem i słodkawym aromatem olej sezamowy, to znakomity dodatek spożywczy. Tłoczenie na zimno pozwala zachować pełnię atrybuty nasion sezamu, z których został wytłoczony. Należący do grupy najstarszych olejów na świecie olej sezamowy, cieszy się niegasnącą popularnością. Króluje w kuchniach Dalekiego Wschodu, dodawany jednak do wszelkich potraw nadaje im unikatowego orientalnego charakteru. Słodki posmak jaki przypisuje się olejowi sezamowemu powoduje,nadaje się on do potraw zarówno wytrawnych, jak i do deserów.
Olej sezamowy ma obszerne spektrum zastosowań – można używać go równocześnie w kuchni, jak i do codziennej pielęgnacji.
Jest jednym z najszczególniej charakterystycznych smakowo olejów. Znamionuje się pysznym smakiem i aromatem nasion sezamu – jest to olej delikatny i subtelny. Kojarzy się z kuchnią azjatycką,korzystnie skomponuje się z kuchnią polską, włoską czy choćby śląską!
używanie oleju sezamowego tłoczonego na zimno Laboratorium BIOOIL należy bezwzględnie ograniczać do spożywania go na zimno. Oczywiście można polać nim gorącą potrawę, lecz nie należy na nim smażyć, gotować go i piec – wtedy utraci cenne cechy odżywcze.
Olej sezamowy rewelacyjnie sprawdzi się jako naturalny samodzielny sos do sałatek – jednocześnie tych w wersji wytrawnej, jak i owocowej. Wystarczy dosłownie kilka kropli, a sałatka owocowa nabierze zupełnie nowego smaku.
Zimnotłoczony olej sezamowy będzie też wspaniałym dodatkiem do sałatek warzywnych i sałatek mieszanych, gdzie bazą jest kasza, ryż czy makaron. Niezwykle korzystnie smakuje połączenie oleju sezamowego z ryżem i kaszą kuskus.
Można dodawać go do deserów - kremów owocowych, budyniu samodzielnie robionego, koktajli owocowych, owsianek, jak na dodatek podać jako sos do lodów.
Oleje tłoczone na zimno, można dodawać także do zup. Olej sezamowy znakomicie stanie na wysokości zadania w przypadku zup kremów takich jak krem z kalafiora, krem z ziemniaka, krem marchewkowy czy krem z dyni. Olej należy dodawać bezpośrednio na talerz zupy, tuż przed podaniem. Obecność oleju sezamowego w zupie nada jej wyszukanego wymiaru i podkreśli smak zupy.
Olej sezamowy jest w dodatku nieprzeciętnym uzupełnieniem zróżnicowanych past – past twarogowych, warzywnych, mieszanych. Genialnie skomponuje się z pastą z chudego twarogu i świeżych owoców, z hummusem czy pastą z soczewicy.
Olej sezamowy jest także bazą samodzielnie wykonywanych kosmetyków. Można stosować go także jako samodzielny naturalny emolient. Stanie na wysokości zadania do pielęgnacji rozmaitych typów skóry, np