Goździk Ziarno Mielony Goździk ziarno mielony charakterystyka Goździki mają w głównej mierze lecznicze parametry olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. Występujący w goździkach eugenol produktywnie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, poprzez co ma działanie antynowotworowe. Goździki Mielone wykorzystanie w kuchni
Goździki można stosować w pełni albo zmielone. Nieraz są składnikami mieszanek przypraw, by dodać głębi i smaku szerokiej gamie potraw. Ta ciemnobrązowa przyprawa często jest używana do przyprawiania curry, mięs, wzbogacania sosów,, a choćby do przyprawiania wypieków. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Piernik i kształty, jakie przybiera mają szczególnie długą historię. Wczesną formę piernika można przypisać starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy używali go do celów obrzędowych. Piernik pojawił się w Europie, kiedy XI-wieczni krzyżowcy przywieźli imbir z Bliskiego Wschodu, żeby arystokratyczni kucharze mogli z nim eksperymentować. Gdy imbir i inne przyprawy stały się bardziej dostępne dla ludu, pierniki jeszcze pojawił się w ich jadłospisie. Piernik jest aromatyczny i przystępny do zrobienia. Świeży starczy na pięć do siedmiu dni. W niektórych krajach podawany jest na śniadanie w Polsce podawany z zasady na deser.
Czytaj dalej....