Przyprawa Harissa Co to jest Harissa? Przyprawa Harissa jest szczególnie lubiana w kuchni tunezyjskiej. Ma efektowny ciemnoczerwony kolor. Cechuje się ostrym przyjemnie palącym smakiem. Wystarczy jej odrobina, aby potrawie nadać odpowiedni smak i aromat. Hariss to przyprawa genialna w smaku z przeznaczeniem z reguły do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, kuskus. Mieszanka przypraw pod magiczną nazwą Harissa to podstawa kuchni północnoafrykańskiej. Jest to ognisto-gorąca przyprawa używana do dodawania głębi zróżnicowanym potrawom. Można ją również zmieszać z oliwą z oliwek, żeby uzyskać pastę Harissa. Oprócz użytkowania do mięs można ją dodawać do hummusu, dipów, gulaszu i wielu innych potraw. Różnica między przyprawą harissa a pastą harissa. Pasta Harissa to mieszanka suszonych lub świeżych przypraw, takich jak między innymi chili, kminek i czosnek. Przyprawa harissa jest użytkowana na sucho, bez dodatku oleju i wody. Natomiast pasta charakteryzuje się właśnie dodatkową zawartością tych składniku plus szczególnie niejednokrotnie dodatkiem miodu.