Przyprawa Harissa
Co to jest Harissa? Przyprawa Harissa jest nad wyraz popularna w kuchni tunezyjskiej. Ma błyskotliwy ciemnoczerwony kolor. Znamionuje się ostrym przyjemnie palącym smakiem. Wystarczy jej odrobina, aby potrawie nadać trafny smak i aromat. Hariss to przyprawa świetna w smaku z przeznaczeniem z reguły do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, kuskus. Mieszanka przypraw pod magiczną nazwą Harissa to podstawa kuchni północnoafrykańskiej. Jest to ognisto-gorąca przyprawa stosowana do dodawania głębi rozmaitym potrawom. Można ją na dodatek zmieszać z oliwą z oliwek, by uzyskać pastę Harissa. Oprócz użytkowania do mięs można ją dodawać do hummusu, dipów, gulaszu i wielu innych potraw. Różnica pomiędzy przyprawą harissa a pastą harissa. Pasta Harissa to mieszanka suszonych lub świeżych przypraw, takich jak między innymi chili, kminek i czosnek. Przyprawa harissa jest użytkowana na sucho, bez dodatku oleju i wody. Natomiast pasta cechuje się właśnie uzupełniającą zawartością tych składniku plus bardzo nieraz dodatkiem miodu.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... przedstawiamy Wam przepyszny przepis na spaghetti z krewetkami i dressingiem z harissy. Przygotowanie zajmuje tylko 20 minut i jest jeszcze szczególnie zdrowe – wyśmienicie nadaje się na posiłek w środku tygodnia. Czytaj dalej....
Pasta harissa – czyli pikantny czerwony sosu z Afryki Północnej. Składa się z prostych części, takich jak czerwone chili, czosnek, ocet i przyprawy, i jest nadzwyczajny do dodawania ostrości i ciepła do potraw, takich jak hummus, chili z soczewicy, sos do makaronu i nie tylko. Czytaj dalej....
Ten dip marchewkowy Harissa to fantastyczna, pełna smaku alternatywa dla hummusu! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań to musisz go spróbować. Jest on zrobiony z przyprawionej, wolno pieczonej marchewki, która łączy się w kremowy dip z soczewicą, migdałami, pikantną pastą harissa albo przyprawą harissa, kolendrą, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek! Jest niesamowicie aromatyczny, super zdrowy i nieprzeciętny do przygotowania kanapek, bądź jako dodatek do przekąsek. Czytaj dalej....