Sól Selerowa Co to jest sól selerowa? Sól selerowa, która jest tworzona z selera i soli, jest popularną przyprawą spożywczą wykorzystywaną w pikantnych potrawach w celu dodania dodatkowej warstwy aromatu
Wiadomości ogólne o soli selerowej Sól selerowa to sól smakowa wykorzystywana jako przyprawa do żywności. Tworzona zmielonego korzenia selera i soli. Sól selerowa jest też powszechnie wykorzystywana do przyprawiania słynnego hot doga w stylu chicagowskim. Sól selerowa genialnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami oraz jest nadzwyczajnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej lecz nie tylko. Warto wzbogacić solą selerową zróżnicowanego typu sosy, duszone oraz pieczone mięsa, doskonale komponuje się ona z potrawami z grzybów. Pasować będzie i do mięsnych gulaszy, i do zimowych potraw jednogarnkowych.
Czy sól selerowa jest zdrowsza od soli normalnej? Najważniejsze to pojąć, że niezależnie od tego, czy jest to sól morska, kuchenna czy jodowana nie ma to w pełni żadnego znaczenia. Najlepiej jest w pełni unikać dodawania soli do potraw i zredukować jej zawartość w codziennej diecie. Sól Selerowa równie jak wersja cebulowa, czosnkowa czy ziołowa i każda inna których wersji jest na dodatek niezwykle dużo. Zawierają dużo sodu i nie są udoskonalone od zwykłej soli kuchennej. Nie zmienia to faktu iż sól selerowa posiada dodatkowo korzeń selera. Seler suszony to nad wyraz bogate w witaminy i odżywcze warzywo. Mieści błonnik i witaminy B6, C i K. Jest również prawidłowym źródłem przeciwutleniaczy i ważnych minerałów, takich jak fosfor, potas i mangan.
Do czego używać sól selerową? Sól selerowa, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić jej smaku. To mieszanka przypraw posiadająca solidny smak selera do tego ziołowy, nieco słodki z lekką nutą gorzkości. Sól selerowa jest elementyem świetnego koktajlu Krwawa Mary jak dodatkowo Cesar. Sól selerowa jest powszechnie wykorzystywana do przyprawiania sławnego hot doga w stylu Chicago. Mieści on musztardę, cebulę, ogórki relish, paprykę, marynowaną pikle ogórkowe, plasterki świeżego pomidora i szczyptę soli selerowej. Sól selerowa nadzwyczajnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami.Seler i pomidor to perfekcyjne połączenie smakowe. Nuta selera nadaje jemu orzeźwiającą harmonię, która jest błogą odmianą od typowego połączenia pomidora z cebula albo innym bardziej popularnym warzywem w Polsce. Ożywia ona smaki i, być może paradoksalnie, wydobywa z pomidora słodycz. Sól selerowa, jest nieprzeciętnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej. Zaledwie 1/2 łyżeczki soli selerowej można także dodać do sosu Coleslaw żeby uzupełnić głębie jego smaku.
Sól Selerowa - magiczny składnik w innych mieszankach Większość gospodarstw domowych nie ma w swojej półeczce z przyprawami selerowej. Ale czy niewątpliwie? Sól Selerowa jest komponentyem korzystnej jakości mieszanki typu Vegeta i to ona nadaje jej też ten każdemu znany smak domowego rosołu. Ostatnimi czasy wypłyną do sieci przepis na panierkę do kurczaka ze znanej restauracji KFC. W niej znajduje się komponent celery salt co w polskim tłumaczeniu znaczy sól selerowa. Znaczy to nie mniej czy więcejwyjątkowo dużo ludzi smakuje na co dzień tego nieszablonowego smaku, kompletnie nic o tym nie wiedząc.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Jeżeli szukasz przepisu na pyszny pożywny obiad to grillowane warzywa z solą selerową i sosem z zielonych ziół jest nadzwyczajnym wyborem. Dodatek zielonego sosu to wszystko co możesz znaleźć w każdym warzywniaku – koper włoski, koperek,szczypiorek czy zielone szparagi Grillowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem ziołowym to prędkie danie dla jednej lub dwóch można je równie traktować jako dodatek do dań. Czytaj dalej....
Mięso z kurczaka jest nieskończenie wszechstronne i za każdym razem pyszne, choćby jeśli po prostu wrzucisz je do piekarnika o temperaturze 220 poziomów na blasze z odrobiną soli selerowej. Ta mało wykorzystywana mieszanka przypraw czyli sól selerowa jest wręcz wspaniała. Szkoda, że jest tak niewiele modna w naszym kraju. Nasz przepis to mięso marynowane w pikantnej maślance z dużą ilością cytryny i soli selerowej, by uzyskać nieszablonowy, niezapomniany smak. Czytaj dalej....