Sól Selerowa Co to jest sól selerowa? Sól selerowa, która jest wykonana z selera i soli, jest popularną przyprawą spożywczą używaną w pikantnych potrawach w celu dodania dodatkowej warstwy aromatu
Wiadomości ogólne o soli selerowej Sól selerowa to sól smakowa stosowana jako przyprawa do żywności. Tworzona zmielonego korzenia selera i soli. Sól selerowa jest na dodatek powszechnie używana do przyprawiania znanego hot doga w stylu chicagowskim. Sól selerowa nieprzeciętnie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami i jest nieprzeciętnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej lecz nie tylko. Warto wzbogacić solą selerową różnego rodzaju sosy, duszone oraz pieczone mięsa, rewelacyjnie komponuje się ona z potrawami z grzybów. Pasować będzie i do mięsnych gulaszy, i do zimowych potraw jednogarnkowych.
Czy sól selerowa jest zdrowsza od soli normalnej? Najważniejsze to pojąć, iż niezależnie od tego, czy jest to sól morska, kuchenna czy jodowana nie ma to całkowicie żadnego znaczenia. Najlepiej jest całkowicie unikać dodawania soli do potraw i zredukować jej zawartość w codziennej diecie. Sól Selerowa równie jak wersja cebulowa, czosnkowa czy ziołowa oraz każda inna których wersji jest dodatkowo szczególnie dużo. Zawierają dużo sodu i nie są ulepszone od zwykłej soli kuchennej. Nie zmienia to faktu że sól selerowa mieści dodatkowo korzeń selera. Seler suszony to bardzo bogate w witaminy i odżywcze warzywo. Zawiera błonnik i witaminy B6, C i K. Jest dodatkowo dobrym źródłem przeciwutleniaczy i ważnych minerałów, takich jak fosfor, potas i mangan.
Do czego używać sól selerową? Sól selerowa, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić jej smaku. To mieszanka przypraw mająca solidny smak selera do tego ziołowy, nieco słodki z lekką nutą gorzkości. Sól selerowa jest komponentyem wyśmienitego koktajlu Krwawa Mary jak także Cesar. Sól selerowa jest powszechnie używana do przyprawiania słynnego hot doga w stylu Chicago. Zawiera on musztardę, cebulę, ogórki relish, paprykę, marynowaną pikle ogórkowe, plasterki świeżego pomidora i szczyptę soli selerowej. Sól selerowa znakomicie komponuje się z sałatkami, zupami na bazie pomidorów i gulaszami.Seler i pomidor to rewelacyjne połączenie smakowe. Nuta selera nadaje jemu orzeźwiającą harmonię, która jest przyjemną odmianą od typowego połączenia pomidora z cebula albo innym bardziej modnym warzywem w Polsce. Ożywia ona smaki i, być może paradoksalnie, wydobywa z pomidora słodycz. Sól selerowa, jest genialnym uzupełnieniem pieczeni wieprzowej. Zaledwie 1/2 łyżeczki soli selerowej można też dodać do sosu Coleslaw aby uzupełnić głębie jego smaku.
Sól Selerowa - magiczny komponent w innych mieszankach Większość gospodarstw domowych nie ma w swojej półeczce z przyprawami selerowej. Ale czy bez dwóch zdań? Sól Selerowa jest elementyem dobrej jakości mieszanki rodzaju Vegeta i to ona nadaje jej także ten każdemu znany smak domowego rosołu. Ostatnimi czasy wypłyną do sieci przepis na panierkę do kurczaka ze popularnej restauracji KFC. W niej znajduje się komponent celery salt co w polskim tłumaczeniu znaczy sól selerowa. Znaczy to nie mniej czy więcejbardzo dużo ludzi smakuje na co dzień tego wyjątkowego smaku, całkowicie nic o tym nie wiedząc.