Przyprawa Zatar Zatar wykorzystanie w kuchni Zatar jest przyprawą pochodzącą z kuchni Bliskiego Wschodu. Spotkać ją można na dodatek w kuchni izraelskiej i tureckiej. Przyprawa ta ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Można go dodać do niemal wszystkich potraw. Zatar wyśmienicie spełni oczekiwania jako marynata do mięsa z kurczaka, jagnięciny czy ryb. Posypane zatarem pieczone ziemniaki czy grillowana cukinia smakują wręcz znakomicie. Jest to ponadto nadzwyczajna przyprawa do kanapek, grzanek i humusu – pasty z ciecierzycy. Zatar można także spotkać w deserach pochodzących z regionu Izraela i Syrii.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kurczak zatar z pieczonymi ziemniakami i serem fetą to pyszny przepis na danie z nutką bliskiego wschodu jaką daje przyprawa zatar. Te pyszne danie z pewności zaskoczy nie jednego miłośnika orientalnych smaków. Mieszanka przypraw zatar na bazie sumaku to świetny dodatek, który każdy kucharz powinien posiadać w swej kuchni. Czytaj dalej....
Pieczone buraki z orientalną przyprawą zatar to wspaniała przystawka obiadowa, która zaskoczy nie jedno podniebienie. Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego smak zataru który w polskiej kuchni jest nad wyraz unikatowy ze względu na swój skład czyli sumak. Danie te może dodatkowo być głównym posiłkiem, zwłaszcza dla ludzi lubiących zdrowe jedzenie. W Polsce burak jest bardzo modny dlatego nie powinieneś posiadać oporu w przygotowaniu tego przepisu. Czytaj dalej....