Chimichurri Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos albo przyprawa, podobna do pesto, która jest nad wyraz lubiana w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to nad wyraz zdrowy, barwny i aromatyczny dodatek do sałatek czy także grzanek.Nie ma jednego słusznego przepisu na chimichurri bazą jest jednak zawsze natka pietruszki, i oregano - dodajemy go za każdym razem stosunkowo mniej niż natki do tego czosnek i grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To wygodny sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest też jako sucha marynata. Gromadzi suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku, a także inne zioła i przyprawy. Żeby zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki. Perfekcyjnie ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być jednocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego zastosować chimichurri?
Sos chimichurri często podawany jest ze stekiem. Perfekcyjnie smakuje też z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najbardziej modnych sposobów jedzenia chimichurri jest używanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba albo sałatki warzywnej z makaronem. Idealnie komponuje się z majonezem a co z tego wynika nadaję się jako dodatek do jajek albo jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri idealnie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Wyśmienicie nadaje się też jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków